НОВИНИ
УНІВЕРСИТЕТУ

 

«Свято Входу Господнього в Єрусалим, або як його називають в народі Вербну Неділю, Православна Церква відзначає в неділю шостого тижня посту, тобто рівно за сім днів до Світлого Христового Воскресіння.

У цей день віруючі згадують події урочистого Входу Ісуса Христа в Єрусалим, описане у всіх чотирьох Євангеліях. Даній події передувало чудесне воскресіння Лазаря від руки Ісуса, чутка про який рознеслася по багатьом містам. Люди бачили в Ісусі Христі свого царя, а тому, як і личить правителям, Ісус входив в місто на ослі, демонструючи те, що він прийшов до людей зі світом. Зустрічаючи свого Месію у Золотих воріт, народ радів: люди вітали його пальмовими гілками, а весь шлях Господній був встелений живими квітами. Ісус Христос знав, що несе людям не земне царство, а шлях до порятунку їх душ - Царство Небесне. Знав він і те, яку ціну йому доведеться незабаром за це заплатити.

У православ'ї це свято входить в число дванадесятих, тобто дванадцяти головних свят, присвячених подіям земного життя Ісуса Христа і Діви Марії. Спочатку він носив ім'я Пальмової неділі, в знак того, що мешканці Єрусалиму зустрічали Господа гілочками пальми. Однак, оскільки в наших широтах не ростуть пальми, головним символом Входу Господнього в Єрусалим стала верба, що означає добро, оновлення і нове життя, а саме свято отримало ім'я Вербної неділі.

В цей весняний сонячний день я від щирого серця вітаю православних віруючих зі святом Входу Господнього в Єрусалим! Нехай радісне очікування Світлого свята Пасхи наповнить Ваші серця, а освячена зелена гілочка верби подарує здоров'я Вам і Вашим близьким, затишок і благополуччя кожному будинку!».